CD de la semaine : « Pastorale de Noël, Ensemble Correspondances »

CD van de week: ‘Pastorale de Noël’ door Ensemble Correspondances

Het Franse Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé speelt de drie kerstpastorales van Charpentier, die de componist schreef voor de hertogin van Guise.

Marc-Antoine Charpentier
De Franse componist Charpentier was een leerling van Carissimi in Rome. Na zijn terugkeer in Parijs werd hij privé-componist voor Maria van Guise. Later ging hij een samenwerking aan met schrijver Molière. Naast twee opera’s en veel toneelmuziek stortte Charpentier zich op kerkmuziek. Hij was zeer productief en schreef onder meer tien missen, een requiem en stapels liturgische muziek. Zijn bekendste werk? ‘Te Deum in D groot voor solisten, koor en orkest’, bij het grote publiek bekend als de openingstune van het Eurovisie Songfestival.

Pastorale de Noël
Drie jaar lang, van 1684 tot 1686, schreef Charpentier kerstpastorales voor zijn beschermster Marie de Lorraine, hertogin van Guise. Na de dood van de kleine Louis-Joseph, de laatste erfgenaam binnen de familie Guise, speelde het figuur van het Christus-kind een centrale rol in de aanbidding van de overgebleven familieleden. De pastorales die Charpentier binnen deze context schreef liggen op de kruising van kerkelijke en niet-kerkelijke muziek.

Ensemble Correspondances
Het Franse ensemble staat onder leiding van klavecinist en organist Sébastien Daucé. Sinds hun eerste concert in 2009 hebben ze vele ‘vergeten’ componisten herontdekt, zoals Marc-Antoine Charpentier. Het ensemble is gespecialiseerd in de uitvoering van kerkelijke Franse muziek uit de 17de eeuw.

Voir l’article

Copyright 2022 Ensemble Correspondances - Tous droits réservés

Réalisation Yourra!

PartagerTw.Fb.Pin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!