« Ook de wijnrankachtige versieringen op Hebreeuwse letters als aleph en jod gaan de Waalse sopraan Sophie Karthäuser uitstekend af. In Lalande’s Miserere levert een vrouwenkoortje van het Ensemble Correspondances etherisch weerwerk. »

« De Donkere Metten voor Pasen zijn de rituelen op de avonden voor Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Na elk gebed wordt een kaars gedoofd; des te prangender ervaart de gelovige de pijn en eenzaamheid van Jezus die zijn weg zoekt naar het kruis.

Componisten aan het hof van Lodewijk XIV gaven rond 1700 aan dit ‘theater van het erbarmen’ een bijzondere draai. Ze schreven Leçons de ténèbres, inkervende muziek op de Bijbelse Klaagliederen van Jeremia. Die van François Couperin, met hun uitgebeende concentratie, zijn het bekendst geworden. Michel-Richard de Lalande ging een stuk barokker te werk. Bij hem soleert niet alleen de sopraan, maar soms ook de viola da gamba.

In de terugkerende vermaning ‘Jeruzalem, Jeruzalem, bekeer u tot de Heer uw God!’ flakkert drama. Ook de wijnrankachtige versieringen op Hebreeuwse letters als aleph en jod gaan de Waalse sopraan Sophie Karthäuser uitstekend af. In Lalande’s Miserere levert een vrouwenkoortje van het Ensemble Correspondances etherisch weerwerk.« 

Guido von Oorschot

De Volkskrant –  25 mars 2015

Copyright 2022 Ensemble Correspondances - Tous droits réservés

Réalisation Yourra!

PartagerTw.Fb.Pin.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!